Innovációs Kávészünet

Az Innovációs Igazgatóság október 4-én „Innovációs Kávészünetet” tartott az Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában. A rendezvény célja az Egyetem kutatói tudásbázisában fontos helyet elfoglaló hallgatók körében az Innovációs Igazgatóság szolgáltatásainak népszerűsítése, az innovatív ötletek bátorítása, és az innovációmenedzsment rendszerének bemutatása volt – egy, a kollégáink által főzött kávé mellett.

Read more

Egészségipari támogatási környezet és innovációs potenciálok

Egészségipari támogatási környezet és innovációs potenciálok – Innovációs Nap az egyetemen

  1. szeptember 8. péntek

A 2017. évi Semmelweis Egyetem Innovációs Díjjal jutalmazott projekteket is bemutatták a díjazottak az Innovációs Napon, ahol az egészségipari támogatási környezetről és az innovációs potenciálokról, specialitásokról is szóltak az előadók. Az Innovációs Igazgatóság rendezvénye az egészségipari kutatások területén fellelhető szinergiákkal foglalkozó panelbeszélgetéssel zárult.

Read more

„Saját Csontgraft

Semmelweis Innovációs Díjat kapott „klinikai kutató” kategóriában a „Saját Csontgraft” nevű projekt, amely kutatás során a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinika a világon elsőként végezhet randomizált, kontrollált klinikai és hisztológiai vizsgálatot a BonMaker-eszközzel, illetve Európában elsőként fogja azt klinikai körülmények között használni. A BonMaker-eszköz alapötlete, miszerint egy eltávolított saját fogból autogén csontpótlásra alkalmas anyagot állít elő, klinikusi szemmel nézve kiemelt fontossággal bír. Ez az új, alternatív csontpótlóanyag-előállítási módszer az autológ fogszövet alkalmazásával költséghatékony és egyszerű keményszöveti rekonstrukciót tesz lehetővé, továbbá lehetőséget a műtéti költségek mérséklésére, és használatával az autogén csontvétel plusz műtéti terhelése is elkerülhető.

Read more

Excentrikus tréning

A mozgásszervi betegségek előfordulási gyakorisága egyre nő a fejlett országokban. A de Quervain-féle tendinopátia (röviden: DQT) egy csukló-kéz régiót érintő betegség, mely kezeletlenül idővel részleges vagy akár teljes mozgáskorlátozottsággal járhat az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom miatt. A panaszok a legkülönfélébb társadalmi csoportokat érinthetik, legyen az zenész, sportoló, bizonyos orvosi szakirányok, számítógéphasználók, kismamák, stb. A jelenleg elfogadott terápiák a műtét és az intraartikuláris kortikoszteroid injekciók, de mindkettőnek ismertek a lehetséges szövődményei.

Read more