Egészségipari támogatási környezet és innovációs potenciálok

Egészségipari támogatási környezet és innovációs potenciálok – Innovációs Nap az egyetemen

  1. szeptember 8. péntek

A 2017. évi Semmelweis Egyetem Innovációs Díjjal jutalmazott projekteket is bemutatták a díjazottak az Innovációs Napon, ahol az egészségipari támogatási környezetről és az innovációs potenciálokról, specialitásokról is szóltak az előadók. Az Innovációs Igazgatóság rendezvénye az egészségipari kutatások területén fellelhető szinergiákkal foglalkozó panelbeszélgetéssel zárult.

Read more

„Saját Csontgraft

Semmelweis Innovációs Díjat kapott „klinikai kutató” kategóriában a „Saját Csontgraft” nevű projekt, amely kutatás során a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinika a világon elsőként végezhet randomizált, kontrollált klinikai és hisztológiai vizsgálatot a BonMaker-eszközzel, illetve Európában elsőként fogja azt klinikai körülmények között használni. A BonMaker-eszköz alapötlete, miszerint egy eltávolított saját fogból autogén csontpótlásra alkalmas anyagot állít elő, klinikusi szemmel nézve kiemelt fontossággal bír. Ez az új, alternatív csontpótlóanyag-előállítási módszer az autológ fogszövet alkalmazásával költséghatékony és egyszerű keményszöveti rekonstrukciót tesz lehetővé, továbbá lehetőséget a műtéti költségek mérséklésére, és használatával az autogén csontvétel plusz műtéti terhelése is elkerülhető.

Read more

Excentrikus tréning

A mozgásszervi betegségek előfordulási gyakorisága egyre nő a fejlett országokban. A de Quervain-féle tendinopátia (röviden: DQT) egy csukló-kéz régiót érintő betegség, mely kezeletlenül idővel részleges vagy akár teljes mozgáskorlátozottsággal járhat az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom miatt. A panaszok a legkülönfélébb társadalmi csoportokat érinthetik, legyen az zenész, sportoló, bizonyos orvosi szakirányok, számítógéphasználók, kismamák, stb. A jelenleg elfogadott terápiák a műtét és az intraartikuláris kortikoszteroid injekciók, de mindkettőnek ismertek a lehetséges szövődményei.

Read more

Új háromdimenziós módszer a jobb kamrai funkció elemzésében

Dr. Kovács Attila, Tősér Zoltán, Dr. Lakatos Bálint, Tokodi Márton, Dr. Kosztin Annamária, Prof. Dr. Merkely Béla

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb érdeklődés övezi a szív jobb kamrájának megbetegedéseit. Általános klinikai tapasztalat, hogy a jelenleg használt paraméterek számos kórállapot esetén nem jellemzik teljes mélységében a jobb kamrai funkciót. Read more

A Semmelweis Tudományos és Innovációs Alap működése, lehetőségei

Az Intézményfejlesztési Tervben foglalt stratégiai céloknak megfelelően a Semmelweis Tudományos és Innovációs Alap forrásai (STIA) 2017-ben elérhetővé váltak. A STIA újszerű megoldás a Semmelweis Egyetemen, önálló, elkülönített belső pénzügyi keretként szolgálja az Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét.

Read more

A Semmelweis Egyetem pályázati eredményei

2015-höz viszonyítva nagymértékben nőtt a Semmelweis Egyetem pályázati tevékenységének eredménye, 2016-ban négyszer több támogatást nyert el az Egyetem, 37 projekttel összesen több mint 14 milliárd forintot, túlnyomó többségében kutatás-fejlesztési célokra. 2017-ben az eredményes pályázás folytatódott, idén júliusig 38 pályázat közel 4,8 milliárd forint támogatást nyert uniós társfinanszírozású, közvetlen brüsszeli beadású és hazai költségvetésből kiírt pályázatokon.

Read more

In vitro fertilizáció kimenetelének non-invazív , hatékony előrejelzése

Tenyésztett embriók tápfolyadék felülúszójában lévő, DNS-t tartalmazó extracelluláris vezikulumok kimutatása FACS-módszerrel, az in vitro fertilizáció hatékonyságának fokozása érdekében.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének Extracelluláris Vezikula Kutatócsoportja kutatási együttműködés keretén belül, Dr. Pállinger Éva, Dr. Bódis József, Dr. Bognár Zoltán és Dr. Szekeres-Barthó Júlia közreműködésével kifejlesztett egy laboratóriumi módszert, amely jelentős segítséget nyújthat az beültetésre szánt embrió kiválasztásában. Módszerük a tenyésztett embriók tápfolyadékának felülúszójában lévő nukleinsav tartalmú mikrovezikulák (MV-k) kimutatására alkalmas.

Read more

SIKEREINK – TURBINE

Több mint 4000 jelentkező közül választották a legjobb nyolc közé azt a Semmelweis Egyetemről induló vállalkozást, amely az év egészségügyi startup-ja lett a Bécsben megrendezett Pioneers Festival 2017 Healthcare szekciójában.  A Turbine Kft. a sejtműködést szimulálva azt vizsgálja, hogy az egyes hatóanyagok hogyan változtatják meg a rákos sejtek viselkedését, képesek-e megakadályozni a kóros osztódást, mely hatóanyagokkal érdemes további kísérleteket végezni a gyógyszerkutatások során.

Read more