2017-08-29 jelenweb

Excentrikus tréning

A mozgásszervi betegségek előfordulási gyakorisága egyre nő a fejlett országokban. A de Quervain-féle tendinopátia (röviden: DQT) egy csukló-kéz régiót érintő betegség, mely kezeletlenül idővel részleges vagy akár teljes mozgáskorlátozottsággal járhat az elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom miatt. A panaszok a legkülönfélébb társadalmi csoportokat érinthetik, legyen az zenész, sportoló, bizonyos orvosi szakirányok, számítógéphasználók, kismamák, stb. A jelenleg elfogadott terápiák a műtét és az intraartikuláris kortikoszteroid injekciók, de mindkettőnek ismertek a lehetséges szövődményei.

A DQT szövettani vizsgálatai során egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy nem gyulladás, hanem degeneratív folyamatok állnak a hátterében. Ebben az esetben a gyógytorna alkalmazása már megfontolandó, mint konzervatív kezelési eljárás. Egy 2012-ben megjelent esettanulmányban excentrikus tréninggel kezeltek egy DQT-s pácienst. Az excentrikus tréning során az ínban található proprioceptorok olyan speciális ingert kapnak, mely hatására a környező kollagénrostok degenerációja visszafordulhat. A tanulmányban a 8 hetes terápia végén jelentős fájdalomcsökkenést és funkció-visszanyerést tapasztalt a beteg.

Pósa Ágnes TDK kutatásának célja nagy esetszámon megvizsgálni a felvázolt módszer a hatékonyságát, és pozitív eredmények esetén továbbfejleszteni azt egy bizonyítékon alapuló kéztornává. Ha a módszer általánosan beválik, kidolgozásra kerülhetne egy továbbképzés anyaga gyógytornászok számára.

Gratulálunk az Innovációs Díjhoz, és jó munkát kívánunk!

Vissza